Programul de Granturi Mici _2020 (PGM_2020) „Cetățeni activi pentru comunități durabile” / Ediția XXI  are drept scop să contribuie la crearea și consolidarea bunelor practici de participare civică la procesul de revitalizare urbană a comunităților din raionul Ungheni.

PGM _ 2020 „Cetățeni activi pentru comunități durabile” / Ediția XXI va  contribui la îmbunătățirea  gradului de conștientizare și înțelegere a importanței revitalizării urbane a localităților prin utilizarea energiilor actorilor comunitari la abordarea și soluționarea problemelor locale pentru  a construi împreună comunități urbane și rurale atractive.

PGM _ 2020 „Cetățeni activi pentru comunități durabile” / Ediția XXI va încuraja parteneriatele dintre ONG-uri, Grupuri de Inițiativă Locală, instituții publice și private, autorități publice locale și cetățeni pentru implementarea activităților de  revitalizare urbană a spațiilor publice din localitate  care să fie  transformate în locuri unde toți cetățenii să aibă plăcerea să vină.

PGM _ 2020 „Cetățeni activi pentru comunități durabile” / Ediția XXI este finanțat de  Fundaţia Comunitară Ungheni, susținută  financiar de  Primăria și Consiliul municipal Ungheni și Consiliul raional Ungheni.

BENEFICIARII  DE GRANTURI

Beneficiari de granturi pot fi ONG-uri și Grupuri de Iniţiativă Locală:

A. ONG-uri și Grupuri de Iniţiativă Locală care au beneficiat de un suport financiar mic din partea donatorilor interni sau externi pot să depună formularele cererilor de finanţare pentru granturi în valoare de până la 9 000 lei şi  trebuie să aibă o contribuţie de cel puţin 25% din suma solicitată de la Fundaţia Comunitară Ungheni.

B. ONG-uri și Grupuri de Iniţiativă Locală care au implementat deja proiecte importante pentru comunitate cu suport financiar din partea donatorilor interni sau externi pot să depună formularele cererilor de  finanţare pentru granturi în valoare de până la 25 000 lei şi  trebuie să aibă o contribuţie de cel puţin 35% din suma solicitată de la Fundaţia Comunitară Ungheni.

C. Contribuţia (în numerar) va fi din partea aplicantului/ beneficiarului de granturi, poate fi acordată însă  şi/sau  din partea autorităţilor publice locale, persoanelor juridice/instituții publice și private, persoanelor individuale/ cetățenilor.

DOMENIILE DE FINANŢARE

Granturile vor fi acordate pentru implementarea proiectelor de revitalizare urbană pe domeniile tematice: 1) cartiere prietenoase, 2) artă și cultură în comunitate, care vor cuprinde activități și bune practici de implicare civică la soluționarea eficientă și inovativă a problemelor de revitalizare urbană și punere în valoare a spațiului public din cartierele orașelor și zonele de centru ale localităților rurale. Proiectele inovative vor fi  adresate  unui număr mare de beneficiari și în mod  clar vor:

* demonstra încurajarea participării civice  active în viața  comunității 

* aduce beneficii cetățenilor  din comunitate

* permite obţinerea unor rezultate clare şi vizibile

* avea un impact pozitiv şi imediat asupra grupurilor ţintă şi comunităţii în ansamblu

* oferi posibilităţi de replicare şi durabilitate 

CRITERIILE ESENŢIALE DE ELIGIBILITATE

Criteriile pentru proiect:

 •   să vizeze scopuri realiste care pot fi atinse pe durata proiectului
 •   să urmărească soluționarea participativă a problemelor abordate în comunitate 
 •   să nu aibă o durată mai mare de 3 luni

Criteriile pentru beneficiari:

 •  să fie activi în domeniile indicate
 •  să dispună de potenţial uman şi voluntari
 •  să demonstreze capacitatea de a soluţiona problemele locale pe domeniile vizate

Nu sunt eligibile pentru finanţare proiectele ce presupun:

 •   activităţi generatoare de profit
 •   construcţii/reconstrucţii/ ample lucrări de amenajare a spațiilor publice
 •   activităţi cu caracter religios
 •   activităţi  cu caracter politic

Formularele şi Ghidul Programului de Granturi Mici_2020 „Cetățeni activi pentru comunități durabile” , Ediția XXI, pot  fi  solicitate în versiune electronică la adresa: str. Naţională 7, bir. 501, mun. Ungheni. Tel/fax: 236 2 53 09; e-mail: fc_ungheni@yahoo.com.

Formularele cererilor de finanțare cu anexele necesare se depun la sediul  Fundaţiei  Comunitare Ungheni (str. Naţională 7, bir. 501, mun. Ungheni),  în perioada  18–20 martie 2020,  între orele  10.00 – 16.00.

Data limită de depunere a a formularelor cererilor de finanțare este  20 martie 2020, ora 16.00.

Luni,  02 martie 2020, ora 11.00, la Centrul de Informare pentru Cetățeni / parterul  Primăriei municipiului Ungheni/  se va desfăşura  Sesiunea de informare  privind  specificul şi condiţiile Programului  de Granturi Mici _2020 „Cetățeni activi pentru comunități durabile” , Ediția XXI. Sunt invitaţi toţi cei interesați de Programul de Granturi Mici al Fundaţiei Comunitare Ungheni.

Persoana de contact: Oxana CIOBANU: 0236 25309;e-mail:fc_ungheni@yahoo.com.

read more

Au demonstrat că le pasă de mediul în care trăiesc! Sute de copii și tineri din municipiul Ungheni, alături de profesori, educatori și părinți au participat pe data de 20 septembrie 2019  la activitățile de salubrizare organizate în cadrul Zilei Mondiale a Curățeniei. Evenimentul a fost organizat și desfășurat de Primăria municipiului Ungheni, împreună cu societatea civilă, în cadrul Proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată/Waste Free Rivers for a Clean Black Sea”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre/ POC BMN/2014-2020, implementat de Primăria orașului Kutaisi din Georgia, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni/Republica Moldova, Asociația Tehnopol din municipiul Galați/România și Uniunea Oamenilor de Știinţă Imereti „Spectri”/Georgia.

Doritorii de a se implica în acțiunile de igienizare și de colectare a deșeurilor au fost invitați să completeze, în prealabil, un formular de participare, indicând numărul de participanți și spațiul selectat pentru a fi salubrizat. Cetățenilor și instituțiilor care s-au înregistrat pentru participare la eveniment le-au fost distribuite mănuși și saci de gunoi. Cu sloganul „Un mediu curat este un mediu sănătos”, circa 2000 de ungheneni, de la mic la mare, au făcut curățenie pe spațiile publice și zonele verzi din cele 7 cartiere ale orașului fiind colectate peste 20 tone de gunoi.

La activitățile dedicate Zilei Mondiale a Curățeniei au participat în număr mare elevii și profesorii din cele 5 licee din Municipiul Ungheni (Liceul Teoretic „M. Eminescu”, Liceul Teoretic „Gh. Asachi”, Liceul Teoretic „I. Creangă”, Liceul Teoretic „A. Pușkin”, Liceul Teoretic „V. Alecsandri”), Școala primară „Spiridon Vangheli”, Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei, Colegiul Agroindustrial și Școala Profesională din Ungheni. Au fost colectate deșeurile de pe spațiile adiacente instituțiilor de învățământ și scuarurile din Cartierele Dănuțeni și Tineretului, din Parcul Central și de pe malurile Lacului Delia. Elevii liceelor „V. Alecsandri”, „M. Eminescu” și discipolii Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei au salubrizat zonele adoptate în cadrul Programului „Adoptă un spațiu public”: scuarul din preajma „Troiței Martirilor Neamului”,  spațiul public de lângă Liceulul Teoretic „M. Eminescu”, Parcul „La Izvor” și zona verde din perimetrul străzilor Suceava și Arcașii lui Ștefan.  

Daniela Mihăilă, eleva Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, responsabilă de mobilizarea și organizarea colegilor să participe  la Ziua Mondială a Curățeniei, a declarat că elevii acestui liceu susțin și participă cu drag la toate proiectele ecologice, menționând: „Cu toții știm că problema mediului este una dintre cele mai strigente la nivel mondial. Consider că este de datoria noastră să ne mobilizăm ca împreună să trăim într-un mediu curat. Planeta este casa noastră comună și noi suntem responsabili de starea acesteia”.

Chiar dacă sunt mici, copii din grădinițe au participat și ei cu mult entuziasm la activitățile de curățenie. Astfel, micuții de la Grădinița creșă „Solnîșco” din municipiul Ungheni împreună cu educatorii au salubrizat terenul de joacă de pe strada Hașdeu nr. 13. „Mulți copii trec zilnic după grădiniță, școală și se joacă pe acest teren. Am ales să facem curățenie aici pentru că era foarte mult gunoi: hârtii, sticle din plastic. Doi locuitori ai blocurilor din preajmă au ieșit să ne ajute. Ei au apreciat ceea ce facem, fapt care i-a motivat și mai mult pe copii” a menționat Anastasia Holodcova, directoarea Grădiniței creșă „Solnîșco”.

Copiii din grupele mari și educatorii Grădiniței creșă „Tereza Sobolevschi” au strâns gunoaiele de pe terenul adiacent instituției, iar copiii de la Grădinița creșă „Steluța” au ieșit să facă ordine în scuarul din centrul orașului.

De asemenea, părinții copiilor care frecventează Grădinița creșă „Guguță” au acceptat cu drag să participe alături de educatori la acțiunile de colectare a deșeurilor de pe spațiul public de lângă grădiniță, stadionul din preajmă și căile de acces spre grădiniță. În acest mod dânșii  au oferit copiilor un exemplu de implicare și comportament civic responsabil.

Alături de copii, tineri și adulți, au participat activ la acțiuni de colectare a deșeurilor Grupurile de Inițiativă Locală „Pyretus” și „Vasilica” din municipiul Ungheni și voluntarii Grupului de Inițiativă „ProUngheni”. Menționăm că, Ziua Mondială a Curățeniei a fost stabilită de Organizația Națiunilor Uniteîn parteneriat cu organizația Clean-Up the World pe data de 23 septembrie 1993  cu scopul de a îndemna societatea să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul înconjurător.

read more

Proiect „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”/ „Waste Free Rivers for a Clean Black”

11 septembrie 2019                                                                       mun. Ungheni

Cu prilejul Zilei Mondiale a Curăţeniei, pe 20 septembrie 2019 Primăria Municipiului Ungheni împreună cu partenerii civici va organiza diverse activități și evenimente de salubrizare în cadrul Proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată/Waste Free Rivers for a Clean Black Sea”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre/ POC BMN/2014-2020, implementat de Primăria orașului Kutaisi din Georgia, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni/Republica Moldova, Asociația Tehnopol din municipiul Galați/România și Uniunea Oamenilor de Știinţă Imereti „Spectri”/Georgia. Scopul acţiunilor organizate în această zi este sensibilizarea și conștientizarea locuitoriilor orașului Ungheni privind păstrarea curăţeniei în locurile unde trăiesc sau muncesc precum  şi în locurile publice contribuind astfel la menţinerea unui mediu curat şi la protejarea sănătăţii lor.

Ziua Mondială a Curățeniei a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite în parteneriat cu organizația Clean- Up the World pe data de 23 septembrie 1993 pentru a îndemna societatea să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul înconjurător. De atunci, ani la rând, de  Ziua Mondială a Curățeniei au fost organizate acțiuni de curățare a albiilor râurilor și lacurilor, spațiilor verzi, de odihnă și agrement,au fost plantați arbori și arbuști, elaborate proiecte privind conservarea apei si energiei. Un rol important, în activitățile dedicate Zilei Mondiale a Curățeniei, îl au campaniile de promovare și informare a cetățenilor privind protecția mediului înconjurător.  

Diverse studii realizate de-a lungul timpului au arătat că mai bine de 80% din maladii și un sfert din decesele înregistrate în lumea a treia sunt cauzate atât de consumul apei și a alimentelor contaminate, cât și de deșeurile de diverse tipuri. În acest sens, gestionarea deșeurilor constituie una dintre problemele cele mai dificile ale lumii moderne iar preocupările privind un mediu sănătos au început să prindă din ce în ce mai mult contur. Anual, la nivel local și regional, autorităţile publice şi organizațiile neguvernamentale desfășoară campanii de igienizare a parcurilor, străzilor sau fâșiilor forestiere din apropierea zonelor rezidenţiale, încercând să dea un exemplu societăţii civile cum să protejeze mediul. În acelaşi timp, de Ziua Mondială a Curățeniei sunt organizate  campanii de informare asupra efectelor pe care le au deşeurile asupra apelor şi solului, sunt inițiate mișcări civice ecologiste, se realizează proiecte de reciclare a plasticului, metalelor sau hârtiei, încercându-se producerea unei schimbări vizibile într-o singură zi.

Vom sublinia însă că eforturile privind protejarea mediului nu sunt doar responsabilitatea exclusivă a autorităților publice locale. Întâi de toate, aceasta este o datorie a noastră, a tuturor cetățenilor, pentru că nu vom putea aspira la o viață sănătoasă fără a avea un mediu curat.

Primăria Municipiului Ungheni invită toți cetățenii, de la mic la mare, să participe la activitățile de salubrizare care vor fi organizate la scara întregului oraș pe 20 septembrie 2019 în intervalul de timp 10.00-18.00. Anunțul  despre Ziua Mondială a Curățeniei în Municipiul Ungheni îl găsiți pe site-urile Primăriei Ungheni www.ungheni.md, AO CRDD www.crdd.md, AO FCU www.fundatiacomunitaraungheni.md    

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect

Telefon de contact: 236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com

read more

Luna aprilie a fost una plină de evenimente dedicate Zilelor Internaționale de mediu organizate și desfășurate de instituțiile publice, grădinițele, școli și licee din municipiul și raionul Ungheni. Activitățile au fost realizate în contextul semnării Memorandumului Multilateral de Cooperare cu instituțiile preuniversitare și societatea civilă pentru un mediu curat în Ungheni în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată” finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre/ POC BMN /2014-2020, implementat de Primăria orașului Kutaisi/ Georgia în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni / Republica Moldova, Asociația Tehnopol din municipiul Galați/România și Uniunea Oamenilor de Știință Imereti „Spectri”/Georgia.

De Ziua Pământului, marcată în întreaga lume la 22 aprilie, elevii și profesorii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” au organizat și desfășurat un șir de activități de informare și conștientizare privind starea deplorabilă a mediului înconjurător. Elevii au prezentat o expoziție de desene cu genericul „Farmecul și durerea naturii”, au participat la concursul de eseuri „Salvați Terra” și au vizionat filmului „Dezastre ecologice”. Pentru a trage un semnal de alarmă și de sensibilizare a locuitorilor municipiului Ungheni liceenii au desfășurat un flashmob ecologic și au distribuit pliante cu inscripția „Salvați pământul!”. Cei mai ingenioși elevi au pregătit proiecte ecologice cu tematica „Cum putem salva Planeta de dezastrul ecologic”.

La Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Ungheni, de Ziua Pământului, a fost organizată și desfășurată Conferința ecologică „Pământul e în pericol”, prezentată expoziția de proiecte „Reciclare = salvare”  și expoziția de desene „Salvați Planeta”. Elevii claselor primare au participat la un recital de poezie și concurs de ghicitori despre plante și animale, iar elevii claselor a V-a au plantat împreună cu părinții și profesorii puieți pe spațiul adiacent liceului.

Ziua Pământului a fost marcată de către elevii și profesorii Liceul Teoretic „Mihai Eminescu ” prin realizarea unui filmuleț, a prezentărilor Power Point și a posterelor în cadrul concursului ”Mediul local și dezvoltarea durabilă”. Copii au prezentat o expoziție de modelaj geografic dedicată problemelor ecologice ale orașului Ungheni și soluționarea acestora și au participat la activitatea de sensibilizare „SOS Pământ”.

Acțiuni de ecologizare în jurul școlii, expoziție de desene cu genericul ,,Salvați pământul”, elaborare și diseminare a 100 de pliante informative privind importanța protecției mediului înconjurător – acestea și alte activități au fost desfășurate la Gimnaziul „Andrei Chivriga” din satul Valea Mare, raionul Ungheni, iar elevii de la Gimnaziul din satul Semeni au desfășurat evenimentul „Pământul – bogăția naturii”.

Activități dedicate Zilei Pământului au fost organizate și în cadrul grădinițelor din municipiul Ungheni. La grădinița-creșa ”Tereza Sobolevschi” copii au plantat puieți și flori, au construit împreună cu părinții căsuțe pentru păsărele, au pregătit salate din fructe și au participat la activitate educativă  „Să-i cântăm un cântec Planetei Pământ”. Și copii de la grădinița-creșă ”Steluța”, din mun. Ungheni au fost antrenați în activități care să contribuie la formarea unui comportament etic și a deprinderilor de protejare a mediului în care trăiesc: convorbirea „Pământul și natura”, momentul-surpriză „Soarele și Zâna naturii”, activitatea practică „Din mânuțe albastre verzi coronițe confecționez”, jocuri, etc. De Ziua Pământului copiii de la grădinița-creșă „Solnîșco” din municipiul Ungheni au aflat multe lucruri interesante despre planeta pământ, au colorat și au modelat globul pământesc din plastilină.

În cadrul Campaniei ecologice de primăvară, desfășurată în perioada 27 martie – 27 aprilie 2019, Primăria municipiului Ungheni a organizat Ziua Curățeniei de primăvară. La acțiunile de salubrizare și amenajare a spațiilor verzi din oraș au participat peste 900 de locuitori ai municipiului Ungheni, reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile și simpli cetățeni.

Acțiuni de salubrizare au desfășurat și elevii de la Gimnaziul „Andrei Chivriga” din satul Valea Mare, raionul Ungheni. Elevii clasei a V-a au participat la plantarea a 30 de puieți de tei, nuci și pomi fructiferi în parcul gimnaziului aduși de copii și părinți.

Un alt eveniment de mediu marcat primăvara este Luna pădurii (15 martie – 15 aprilie). Activități dedicate acestui eveniment au fost desfășurate în cadrul liceului teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni și a gimnaziului „Andrei Chivriga”, din satul Valea Mare, raionul Ungheni. Elevii au participat la un recital de poezie dedicat pădurii, au elaborat o machetă a pădurii, au discutat problemele cu care se confruntă pădurea, etc.

Activități de familiarizare a copiilor cu animalele din pădure, modalități de protecție a acestora, precum și formarea atitudinii moral-afective față de natură au fost organizate la grădinița-creșă „Steluța” din municipiul Ungheni.

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect/ CRDD

Telefon de contact: 236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com

read more

Programul de Granturi Mici _2019 (PGM_2019) „Cetățeni activi pentru comunități durabile” / Ediția XIX,  are drept scop să contribuie  la  valorificarea și promovarea  potențialului socio-economic local,cu participarea largă a membrilor comunității.

PGM_ 2019 „Cetățeni activi pentru comunități durabile” /Ediția XIX, va încuraja participarea cetățenilor la prioritizarea problemelor locale , identificarea și implementarea soluțiilor ca răspuns la nevoile comunității.

PGM _ 2019 „Cetățeni activi pentru comunități durabile” / Ediția XIX , este  susținut  financiar de  Primăria și Consiliul municipal Ungheni, Consiliul raional Ungheni și Fondul pentru Tineri din Ungheni care își desfășoară activitatea sub umbrela Fundaţiei Comunitare Ungheni.

BENEFICIARII  DE GRANTURI

Beneficiarii de granturi pot fi ONG-uri și Grupuri de Iniţiativă Civică:

A. ONG-uri și Grupuri de Iniţiativă Civică care au beneficiat de un suport financiar mic din partea donatorilor interni sau externi pot să depună formularele cererilor de finanţare pentru granturi în valoare de până la 10 000 lei şi  trebuie să aibă o contribuţie de cel puţin 25% din suma solicitată de la Fundaţia Comunitară Ungheni.

B. ONG-uri și Grupuri de Iniţiativă Civică care au implementat deja proiecte importante pentru comunitate cu suport financiar din partea donatorilor interni sau externi pot să depună formularele cererilor de  finanţare pentru granturi în valoare de până la 30 000 lei şi  trebuie să aibă o contribuţie de cel puţin 35% din suma solicitată de la Fundaţia Comunitară Ungheni.

C. Contribuţia (în numerar) va fi din partea aplicantului/ beneficiarului de granturi, poate fi acordată însă  şi/sau  din partea autorităţilor publice locale, persoanelor juridice/instituții publice și private, persoanelor individuale/ cetățenilor.

DOMENIILE FINANŢATE

Granturile vor fi acordate pentru implementarea proiectelor comunitare inovative pe domeniile: meșteșuguri autohtone, odihnă și recreere, mod sănătos de viață,  care vor cuprinde activități  și bune practici de implicare civică la soluționarea problemelor  comunității locale,  adresate  unui număr mare de beneficiari, care în mod  clar să:

* Demonstreze încurajarea participării civice  active în viața  comunității 

* Aducă beneficii cetațenilor  din comunitate

* Permită obţinerea unor rezultate clare şi vizibile

* Aibă un impact pozitiv şi imediat asupra grupurilor ţintă şi comunităţii în ansamblu

* Ofere posibilităţi de replicare şi durabilitate 

CRITERIILE ESENŢIALE DE ELIGIBILITATE

Criteriile pentru proiect:

 •   Să vizeze scopuri realiste care pot fi realizate pe parcursul proiectului
 •   Să urmărească soluționarea participativă a problemelor  din comunitate 
 •   Să nu aibă o durată mai mare de 3 luni

      Criteriile pentru beneficiari:

 •   Să fie activi în domeniile indicate
 •   Să dispună de potenţial uman şi voluntari
 •   Să demonstreze capacitatea de a soluţiona problemele locale pe domeniile vizate

   Nu sunt eligibile pentru finanţare proiectele ce presupun:

 •   Activităţi generatoare de profit
 •   Construcţii/reconstrucţii/ ample lucrări de amenajare a teritoriului
 •   Activităţi cu caracter religios
 •   Activităţi cu caracter politic

Formularele şi Ghidul Programului de Granturi Mici_2019 „Cetățeni activi pentru comunități durabile” , Ediția XIX, pot  fi  solicitate pe suport de hârtie sau în versiune electronică la adresa: str. Naţională 7, bir. 501, mun. Ungheni. Tel/fax: 236 2 53 09; e-mail:fc_ungheni@yahoo.com.

Formulare cererilor de finanțare cu anexele necesare se depun la sediul  Fundaţiei  Comunitare Ungheni (str. Naţională 7, bir. 501, mun. Ungheni),  în perioada  20 –22 martie 2019,  între orele  10.00 – 16.00.

Data limită de depunere a a formularelor cererilor de finanțare este  22 martie 2019, ora 16.00.

Miercuri,  06 martie  2019, ora 14.00, la Centrul de Informare pentru Cetățeni / parterul  Primăriei municipiului Ungheni/  se va desfăşura  Sesiunea de informare  privind  specificul şi condiţiile Programului  de Granturi Mici _2019 „Cetățeni activi pentru comunități durabile” , Ediția XIX. Sunt invitaţi toţi cei interesați de Programul de Granturi Mici al Fundaţiei Comunitare Ungheni.

Persoana de contact: Oxana CIOBANU: 0236 25309;e-mail:fc_ungheni@yahoo.com.

read more

comunicat

Oraşul Ungheni, 03 aprilie 2014

 

Lansarea campaniei de informare și conștientizare „Să fim responsabili în trafic!”

În cadrul proiectului “Sisteme de siguranţă şi informare în traficul rutier”  MIS-ETC 1719

„Graniţe comune. Soluţii comune”

www.ro-ua-md.net

 

 

Din luna aprilie 2014 în oraşul Ungheni şi localităţile partenere începe Campania  de informare şi conştientizare „Să fim responsabili în trafic!”. Campania se desfăşoară  în cadrul proiectului Sisteme de siguranţă şi informare în traficul rutier” (MIS–ETC: 1719) implementat de Primăria oraşului Ungheni în parteneriat cu Primăria Municipiului Dorohoi din  Romănia, Consiliul orăşenesc Cernăuţi şi Agenţia Bucovineană pentru Dezvoltare Regională din Ucraina, finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

Bugetul total al proiectului este de 743 599,76 Euro (13 786 340 MDL) din care grantul ENPI 669 239,78 Euro (12 407 691 MDL), iar contributia partenerilor va fi de 74 359,98 Euro (1 378 615 MDL).

Scopul Campaniei de informare şi conştientizare „Să fim responsabili în trafic!” este să contribuie la schimbarea comportamentului  participanţilor în trafic şi creşterea siguranţei rutiere în oraşul Ungheni. Obiectivul general al campaniei vizează conştientizarea şi crearea atitudinii responsabile a populaţiei faţă de respectarea regulilor de circulaţie şi îmbunătăţirea securităţii rutiere. Ca obiectiv specific Campania îşi propune să atragă atenţia publicului larg asupra necesităţii adoptării unui comportament  corect  în traficul rutier prin desfăşurarea acţiunilor stradale şi informativ-educative cu preşcolarii, elevii şi conducătorii auto/şoferii.

În perioada aprilie – iunie 2014 în cadrul  Campaniei „Să fim responsabili în trafic!” vor fi elaborate  materialele de promovare a mesajului campaniei, vor fi organizate şi desfăşurate acţiuni stradale demonstrative, activităţi de testare şi  informativ-educative integrate privind regulile  de circulaţie cu preşcolarii, elevii şi conducătorii auto. De asemenea, vor fi  realizate şi  diseminate materiale informative pentru încurajarea participării corecte a  populaţiei în traficul rutier.O activitate importantă a Campaniei o constituie elaborarea unui Ghid de Bune Practici în managementul traficului rutier,  care  va cuprinde istorii de succes privind comportamentul participanţilor în trafic.

Pentru mai multe informatii, va rugam să contactati:

Svetlana CIOBANU, Coordonator sensibilizare

Telefon: (+373 236) 2 36 68; E-mail: crdd_ungheni@yahoo.com

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program.

comunicat_1

read more

Încurajarea şi promovarea participării civice în actul de guvernare locală este scopul sesiunilor de informare „Cetăţenii activi participă la actul de guvernare locală, care se vor desfăşura în perioada 23 iulie – 23 august 2012 în localităţile beneficiare ale Proiectului „Cetăţeni activi  pentru comunităţi prospere în regiunea de frontieră cu Uniunea Europeană”, implementat de Asociaţia Obştească Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă, cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP), implementat de FHI 360.

 

read more

A devenit  o tradiție pentru membrii Fondului pentru Tineri Ungheni ca de 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, să le ofere acestora un zîmbet, dar și educație filantropică.Anul acesta voluntarii de la Fundatia Comunitara Ungheni le-au pregătit copiilor prezenți la sărbătoare în Parcul Central din orașul Ungheni ”Cutia Surprizelor” (loterie cu cîștig garantat), facepaiting și pop – corn. Datorită solidarității și compasiunii micuților,dar și a părinților, Grupul Local de Tineri a reușit să colecteze suma de 1133 lei pentru soluționarea problemelor copiilor și tinerilor cu nevoi speciale din orașul și raionul Ungheni.

Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de Grupul Local de Tineri.

read more

Deşi e primăvară, echipa proiectului „Cetăţeni activi  pentru comunităţi prospere în regiunea de frontieră cu Uniunea Europeană” şi-a numărat… bobocii. Pe 26 aprilie, în sala de şedinţe a Consiliului raional Ungheni a venit multă lume, pentru a participa la Forumul regional ”Împreună vom reuși”.(mai multe pe www.expresul.com)

 

read more