Pe data de 21 februarie 2019, în incinta Centrului de Informare pentru Cetățeni al Primăriei municipiului Ungheni, a avut loc evenimentul de semnare a Memorandumului Multilateral de Cooperare în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră Curată” finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre/ POC BMN/2014-2020, implementat de Primăria orașului Kutaisi din Georgia, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni/Republica Moldova, Asociația Tehnopol din municipiul Galați/România și Uniunea Oamenilor de Știinţă Imereti „Spectri”/Georgia.

Evenimentul de semnare a Memorandumului Multilateral de Cooperare s-a desfășurat în cadrul întâlnirii reprezentanților Primăriei municipiului Ungheni și Direcției Educație Ungheni, managerilor școlilor și grădinițelor de copii, liderilor grupurilor de inițiativă locală și asociațiilor obștești  din oraș și localitățile limitrofe. Scopul acestei întâlniri a fost informarea și sensibilizarea instituțiilor preuniversitare și societății civile privind participarea la organizarea evenimentelor dedicate Zilelor de mediu internaționale și activităților naționale/locale  de salubrizare în municipiul Ungheni și 7 localități limitrofe.

Memorandumul Multilateral de Cooperare a fost semnat între Primăria municipiului Ungheni, pe de o parte și Direcția Educație Ungheni, 7 licee, 1 școală primară, 6 grădinițe de copii, 3 organizații nonguvernamentale,  5 Grupuri de Inițiativă Locală din municipiul Ungheni și 2 licee, 5 gimnazii și 2 grădinițe din 7 localități limitrofe din raionul Ungheni, pe de altă parte.

Memorandumul Multilateral de Cooperare reprezintă un cadru de stabilire  a relațiilor reciproce între parteneri pentru buna implementare a Programului educațional în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”.

În acest context, în perioada martie 2019 – octombrie 2020, semnatarii Memorandumului și-au luat angajamentul să participe activ la diverse activități educaționale extracurriculare prevăzute în cadrul proiectului: organizare evenimente de salubrizare și adoptare spații verzi adiacente, plantare flori, copaci și arbuști, experimentare compostare deșeuri managere vegetale, sărbătorire Zile de Mediu internaționale și naționale, organizare și desfășurare concursuri și expoziții de desen, manifestări  cultural-artistice, etc. Deasemenea, ei vor  fi implicați în activitățile de instruire, informare și promovare ale campaniei de informare și conștientizare privind protecția mediului.

Eduard Balan, viceprimarul municipiului Ungheni responsabil de problemele sociale,  în mesajul de salut  la acest eveniment, a încurajat participarea reprezentanților instituțiilor preșcolare, școlare și societății civile în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră

curată”, astfel demonstrând că au un rol important în viața comunităților unghenene, unde există probleme de mediu care își așteaptă soluționarea.  

Cu multă încredere despre importanța implicării școlilor și grădinițelor de copii în activitățile proiectului a vorbit Olga Popa, șefă interimară a Direcției Educație Ungheni, vizând subiectele programului de educație ecologică propus ca parte deja existentă în unele materii predate sau ore de educație civică pentru comunitate.

În debutul activităților Programului educațional,  prima provocare pentru părțile semnatare ale Memorandumului Multilateral de Cooperare o constituie invitația de participare la concursul cu tema „Calendarul evenimentelor dedicate Zilelor de Mediu Internaționale și activităților naționale de salubrizare”. Cele mai bune și creative calendare vor fi editate și promovate pe ecranele LED-urilor din oraș, site-urile Primăriei municipiului Ungheni și Centrului Regional de Dezvoltare Durabilă.

„Vom aprecia implicarea activă a școlilor, grădinițelor de copii, ONG-urilor și Grupurilor de Inițiativă Locală la toate activitățile educaționale din cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”, or acestea prevăd păstrarea unui mediu curat pentru oameni și mai ales pentru generațiile în creștere. Sperăm să avem o colaborare reușită, astfel încât proiectul să fie unul de succes, iar experiența obținută să fie un model de bună practică pentru alte localități din Republica Moldova”, a menționat Svetlana Ciobanu, co-coordonatorul  proiectului. 

Proiectul „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată / Waste Free Rivers for a Clean Black Sea” are ca scop îmbunătățirea calității mediului și reducerea deșeurilor de-a lungul râurilor care se varsă în bazinul Mării Negre prin promovarea cooperării transfrontaliere între Georgia, Moldova și România pentru introducerea unor practici moderne de gestionare a deșeurilor  și creșterea conștientizării asupra mediului.

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect/ CRDD

Telefon de contact: 236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com

read more