Au demonstrat că le pasă de mediul în care trăiesc! Sute de copii și tineri din municipiul Ungheni, alături de profesori, educatori și părinți au participat pe data de 20 septembrie 2019  la activitățile de salubrizare organizate în cadrul Zilei Mondiale a Curățeniei. Evenimentul a fost organizat și desfășurat de Primăria municipiului Ungheni, împreună cu societatea civilă, în cadrul Proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată/Waste Free Rivers for a Clean Black Sea”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre/ POC BMN/2014-2020, implementat de Primăria orașului Kutaisi din Georgia, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni/Republica Moldova, Asociația Tehnopol din municipiul Galați/România și Uniunea Oamenilor de Știinţă Imereti „Spectri”/Georgia.

Doritorii de a se implica în acțiunile de igienizare și de colectare a deșeurilor au fost invitați să completeze, în prealabil, un formular de participare, indicând numărul de participanți și spațiul selectat pentru a fi salubrizat. Cetățenilor și instituțiilor care s-au înregistrat pentru participare la eveniment le-au fost distribuite mănuși și saci de gunoi. Cu sloganul „Un mediu curat este un mediu sănătos”, circa 2000 de ungheneni, de la mic la mare, au făcut curățenie pe spațiile publice și zonele verzi din cele 7 cartiere ale orașului fiind colectate peste 20 tone de gunoi.

La activitățile dedicate Zilei Mondiale a Curățeniei au participat în număr mare elevii și profesorii din cele 5 licee din Municipiul Ungheni (Liceul Teoretic „M. Eminescu”, Liceul Teoretic „Gh. Asachi”, Liceul Teoretic „I. Creangă”, Liceul Teoretic „A. Pușkin”, Liceul Teoretic „V. Alecsandri”), Școala primară „Spiridon Vangheli”, Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei, Colegiul Agroindustrial și Școala Profesională din Ungheni. Au fost colectate deșeurile de pe spațiile adiacente instituțiilor de învățământ și scuarurile din Cartierele Dănuțeni și Tineretului, din Parcul Central și de pe malurile Lacului Delia. Elevii liceelor „V. Alecsandri”, „M. Eminescu” și discipolii Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei au salubrizat zonele adoptate în cadrul Programului „Adoptă un spațiu public”: scuarul din preajma „Troiței Martirilor Neamului”,  spațiul public de lângă Liceulul Teoretic „M. Eminescu”, Parcul „La Izvor” și zona verde din perimetrul străzilor Suceava și Arcașii lui Ștefan.  

Daniela Mihăilă, eleva Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, responsabilă de mobilizarea și organizarea colegilor să participe  la Ziua Mondială a Curățeniei, a declarat că elevii acestui liceu susțin și participă cu drag la toate proiectele ecologice, menționând: „Cu toții știm că problema mediului este una dintre cele mai strigente la nivel mondial. Consider că este de datoria noastră să ne mobilizăm ca împreună să trăim într-un mediu curat. Planeta este casa noastră comună și noi suntem responsabili de starea acesteia”.

Chiar dacă sunt mici, copii din grădinițe au participat și ei cu mult entuziasm la activitățile de curățenie. Astfel, micuții de la Grădinița creșă „Solnîșco” din municipiul Ungheni împreună cu educatorii au salubrizat terenul de joacă de pe strada Hașdeu nr. 13. „Mulți copii trec zilnic după grădiniță, școală și se joacă pe acest teren. Am ales să facem curățenie aici pentru că era foarte mult gunoi: hârtii, sticle din plastic. Doi locuitori ai blocurilor din preajmă au ieșit să ne ajute. Ei au apreciat ceea ce facem, fapt care i-a motivat și mai mult pe copii” a menționat Anastasia Holodcova, directoarea Grădiniței creșă „Solnîșco”.

Copiii din grupele mari și educatorii Grădiniței creșă „Tereza Sobolevschi” au strâns gunoaiele de pe terenul adiacent instituției, iar copiii de la Grădinița creșă „Steluța” au ieșit să facă ordine în scuarul din centrul orașului.

De asemenea, părinții copiilor care frecventează Grădinița creșă „Guguță” au acceptat cu drag să participe alături de educatori la acțiunile de colectare a deșeurilor de pe spațiul public de lângă grădiniță, stadionul din preajmă și căile de acces spre grădiniță. În acest mod dânșii  au oferit copiilor un exemplu de implicare și comportament civic responsabil.

Alături de copii, tineri și adulți, au participat activ la acțiuni de colectare a deșeurilor Grupurile de Inițiativă Locală „Pyretus” și „Vasilica” din municipiul Ungheni și voluntarii Grupului de Inițiativă „ProUngheni”. Menționăm că, Ziua Mondială a Curățeniei a fost stabilită de Organizația Națiunilor Uniteîn parteneriat cu organizația Clean-Up the World pe data de 23 septembrie 1993  cu scopul de a îndemna societatea să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul înconjurător.

read more

Proiect „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”/ „Waste Free Rivers for a Clean Black”

11 septembrie 2019                                                                       mun. Ungheni

Cu prilejul Zilei Mondiale a Curăţeniei, pe 20 septembrie 2019 Primăria Municipiului Ungheni împreună cu partenerii civici va organiza diverse activități și evenimente de salubrizare în cadrul Proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată/Waste Free Rivers for a Clean Black Sea”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre/ POC BMN/2014-2020, implementat de Primăria orașului Kutaisi din Georgia, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni/Republica Moldova, Asociația Tehnopol din municipiul Galați/România și Uniunea Oamenilor de Știinţă Imereti „Spectri”/Georgia. Scopul acţiunilor organizate în această zi este sensibilizarea și conștientizarea locuitoriilor orașului Ungheni privind păstrarea curăţeniei în locurile unde trăiesc sau muncesc precum  şi în locurile publice contribuind astfel la menţinerea unui mediu curat şi la protejarea sănătăţii lor.

Ziua Mondială a Curățeniei a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite în parteneriat cu organizația Clean- Up the World pe data de 23 septembrie 1993 pentru a îndemna societatea să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul înconjurător. De atunci, ani la rând, de  Ziua Mondială a Curățeniei au fost organizate acțiuni de curățare a albiilor râurilor și lacurilor, spațiilor verzi, de odihnă și agrement,au fost plantați arbori și arbuști, elaborate proiecte privind conservarea apei si energiei. Un rol important, în activitățile dedicate Zilei Mondiale a Curățeniei, îl au campaniile de promovare și informare a cetățenilor privind protecția mediului înconjurător.  

Diverse studii realizate de-a lungul timpului au arătat că mai bine de 80% din maladii și un sfert din decesele înregistrate în lumea a treia sunt cauzate atât de consumul apei și a alimentelor contaminate, cât și de deșeurile de diverse tipuri. În acest sens, gestionarea deșeurilor constituie una dintre problemele cele mai dificile ale lumii moderne iar preocupările privind un mediu sănătos au început să prindă din ce în ce mai mult contur. Anual, la nivel local și regional, autorităţile publice şi organizațiile neguvernamentale desfășoară campanii de igienizare a parcurilor, străzilor sau fâșiilor forestiere din apropierea zonelor rezidenţiale, încercând să dea un exemplu societăţii civile cum să protejeze mediul. În acelaşi timp, de Ziua Mondială a Curățeniei sunt organizate  campanii de informare asupra efectelor pe care le au deşeurile asupra apelor şi solului, sunt inițiate mișcări civice ecologiste, se realizează proiecte de reciclare a plasticului, metalelor sau hârtiei, încercându-se producerea unei schimbări vizibile într-o singură zi.

Vom sublinia însă că eforturile privind protejarea mediului nu sunt doar responsabilitatea exclusivă a autorităților publice locale. Întâi de toate, aceasta este o datorie a noastră, a tuturor cetățenilor, pentru că nu vom putea aspira la o viață sănătoasă fără a avea un mediu curat.

Primăria Municipiului Ungheni invită toți cetățenii, de la mic la mare, să participe la activitățile de salubrizare care vor fi organizate la scara întregului oraș pe 20 septembrie 2019 în intervalul de timp 10.00-18.00. Anunțul  despre Ziua Mondială a Curățeniei în Municipiul Ungheni îl găsiți pe site-urile Primăriei Ungheni www.ungheni.md, AO CRDD www.crdd.md, AO FCU www.fundatiacomunitaraungheni.md    

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect

Telefon de contact: 236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com

read more