Articol de presă „Arta ca viața” – Tabăra interculturală la Reghin (România)

On September 8th, 2017, posted in: Acasa, Comunicate de presă, Noutăţi by

Viața este o artă pe care trebuie să învățăm să o trăim frumos și sănătos. Acest subiect, dar și rolul credinței creștine, a valorilor culturale și tradițiilor neamului în formarea stilului de viață a omului contemporan au fost abordate în cadrul Taberei Interculturale „Arta ca viață” care s-a desfășurată în perioada 10-13 august 2017, în municipiului Reghin din România care este înfrățit cu municipiul Ungheni din anul 2006.

Astfel, pe parcursul a trei zile Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin a găzduit participanți din diferite regiuni ai spațiului românesc – Ungheni – Moldova, Cernăuți-Ucraina, Reghin – România care au avut posibilitatea să participe la un dialog intercultural prin prezentarea specificului tradițiilor și obiceiurilor zonelor din care provin.

Fiecare zi în cadrul taberei avea o anumită tematică. S-a pus accent pe educția spirituală și culinară. Trainerii în domeniul psihologiei și nutriției au explicat că un mod de viață echilibrat are strânsă legătură cu credința creștină, păzită cu atâta strictețe de străbunii noștri, gândirea pozitivă, dragostea și iertarea dăruite necondiționat, și desigur o alimentație sănătoasă, moderată, bazată pe produse naturale.

În cadrul activității practice, participanții la Tabăra Interculturală „Arta ca viață, au avut posibilitatea să împărtășească din experiențele și tradițiile culinare a zonelor din care provin în cadrul concursului de gătit ”Gustul din copilărie”. Cele trei grupuri au realizat bucate după rețetele tradiționale:mâncare cu specific ucrainian – tartă cu fructe, mâncare cu specific moldovenesc – sărmăluțe și mâncare cu specific local (românesc, unguresc) – gulaș. Fără îndoială sărmăluțele neobișnuit de gustoase de la Ungheni au fost foarte apreciate și solicitate.

A urmat prezentarea unui program cultural – artistic specific local. Oaspeții din nordul Bucovinei au încântat publicul prin prestația muzicală a tinerilor artiști. Deosebit de interesant a fost prezentat obiceiul paparudelor de către gazdă, iar unghenenii au prins prietenii din cadrul acestei tabere în „Hora Unirii”, simbol al solidarității și unității neamului.

Ultima zi în cadrul Taberei Interculturale a fost dedicată dezvoltării aptitudinilor artistice, a creativității și cunoașterii prin artă. Coordonați de un artist plastic, participanții au fost provocați să realizeze picturi în ulei pe pânză cu tema „Satul meu”, care au rămas la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

Tot în cadrul acestei taberei au fost organizate excursii și vizite a unor obiective turistice de importanță istorică și culturală pentru neamul românesc.

La finele Taberei Interculturale „Arta ca viața”, Roxana Man, directoarea Muzeului Etnografic „Anton Badea” și gazda evenimentului a exprimat satisfacția și bucuria creării legăturilor strânse de prietenie ca rezultat al comunicării interpersonale și interculturale pe parcursul acestor trei zile de tabără.

La rândul ei, Svetlana Ciobanu, directoarea IP Centrul de Resurse  pentru Dezvoltare Durabilă Locală și Regională, coordonatoarea grupului din Ungheni a adus mulțumiri inițiatorilor acestui proiect pentru căldura sufletească cu care au fost primiți oaspeții: „Apreciem efortul și dedicația echipei de implementare a proiectului și ne exprimăm speranța ca pe viitor să fie identificate și alte idei de posibile proiecte, iar colaborarea cu orașele înfrățite să continue pe multiple planuri. Iată că deja unul din aceste planuri, cel cultural, s-a fundamentat și urmează să-l dezvoltăm. În acest sens, experiența Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin poate fi multiplicată și la noi, în municipiul Ungheni, prin realizarea unor proiecte comune între muzee.”

No Responses to “Articol de presă „Arta ca viața” – Tabăra interculturală la Reghin (România)”

Leave a Reply