COMUNICAT DE PRESĂ Școlile consultă cetățenii privind proiectele de buget pentru anul 2019

On October 25th, 2018, posted in: Acasa, Comunicate de presă, Noutăţi by

În perioada 16-19 octombrie 2018 s-au desfășurat audierile publice cu privire la domeniile prioritare de dezvoltare, execuția și proiectele de bugete ale 4 școli beneficiare în Proiectul „Școala Mea” din raioanele Ungheni și Călărași. Proiectul „Școala Mea” este finanțat de Banca Mondială și implementat  de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu autoritățile publice locale,  Direcția Educație Ungheni și Asociația Obștească Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă/AO CRDD.

Până la desfășurarea acestor evenimente, directorii, contabilii și membrii Consiliilor de Administrație ai celor 4 școli beneficiare au primit instrucțiuni practice, asistență și consultanță din partea experților AO CRDD în cadrul unei ședințe de lucru organizată pe 25 septembrie 2018  la Centrul de Informare pentru Cetățeni, aflat în incinta Primăriei municipiului Ungheni, iar  ulterior prin intermediul unei strânse corespondențe.

Este de remarcat o înaltă și reprezentativă prezență precum și implicarea activă a tuturor la cele 4 audieri publice desfășurate în Gimnaziile Chirileni, Semeni, „Savciuc Mihail” din satul Bușila, raionul Ungheni și Liceul Teoretic  „V. Alecsandri” din orașul Călărași, unde au participat 442 persoane, dintre care manageri școlari (Igor VÎRLAN/director Gimnaziul„ Savciuc Mihail”, Ion  OBOROC/director Gimnaziul Chirileni, Ina TIHON/directoare LT „V.Alecsandri”, Maria SEMENIUC/directoare Gimnaziul Semeni), cadre didactice din școlile gazdă și cele învecinate, bibliotecari,  părinți, elevi, reprezentanți ai autorităților publice locale de nivel I  (primarii satului Bușila, Valeriu TODERICĂ și comunei Zagarancea, Mihail BURLACU) și de nivel  II (Ludmila GUZUN, președinta raionului Ungheni, Vasile TIMOFTI, vicepreședintele raionului Călărași),ai Direcției Educație Ungheni (Olga POPA, director adjunct, Iulia CEBOTARI, specialist principal), mediului de afaceri, ONG-urilor, instituțiilor publice de profil/ centre comunitare etc.

În cadrul audierilor publice, consumatorii de servicii educaționale s-au familiarizat cu prioritățile de dezvoltare a instituțiilor preuniversitare pentru următorii ani, au luat cunoștință de execuția  bugetelor școlilor pe anul 2017 și prima jumătate a anului 2018 și  au contribuit la stabilirea domeniilor prioritare de bugetare pentru  2019 prin diverse  propuneri și recomandări. Multe dintre  propunerile care au fost prezentate la audierile publice s-au dovedit a fi comune, așa cum ar fi dotarea cabinetelor pe discipline cu materiale didactice corespunzătoare, procurarea echipamentelor IT, amenajarea unor spații pentru sport și recreere. În același timp,  fiecare școală și-a prezentat nevoile proprii și acest lucru a fost reflectat  în multitudinea de recomandări specifice  făcute de participanți .

Vom da câteva exemple de probleme identificate și soluții propuse de participanții la audierile publice desfășurate: LT  „V. Alecsandri” din orașul Călărași: aici s-au semnalat probleme legate de lipsa  filtrelor cu apă potabilă pe coridoarele școlii, necesitatea de alimentare a elevilor din clasele mari și cea de introducere a uniformei școlare, lipsa unei săli de coregrafie și dans. În același timp, au fost făcute propuneri privind construcția veceurilor în școală, organizarea orelor de conduită și dicție, amenajarea terenului de sport, unei săli pentru activitatea consiliului elevilor, unui vestiar cu dulapuri individuale, unei săli de sport pentru profesori; soluționarea problemei iluminatului instituției; crearea serviciului de instruire la domiciliu, unui cabinet lingofonic, unui grup de șah, unei trupe de teatru; trasarea de măsuri concrete de implementare a educației incluzive; asigurarea cu transport a elevilor din localitățile rurale care fac naveta pentru a învăța în liceul din Călărași (spre exemplu din Nișcani), realizarea reparațiilor curente fără contribuția părinților.

În Gimnaziul Semeni din raionul Ungheni au fost accentuate problemele majore din școală: sistemul de încălzire învechit și necesitatea procurării a 4 cazane noi, nevoia de termoizolare a pereților școlii și de achiziționare a dulapurilor în clase; s-au propus soluții privind amenajarea cu pavaj a căilor de acces din curtea școlii și a unui atelier pentru desfășurarea educației tehnologice pentru băieți, schimbarea acoperișului școlii.

După  consultările desfășurate în cadrul audierilor publice, comitetele organizatorice din școli s-au convocat în ședințe, unde au  analizat toate propunerile și recomandările participanților, le-au  prioritizat și au constatat  care dintre acestea vor  putea  fi  incluse în proiectele de buget pe anul 2019.

Vedeți mai jos o galerie foto de la audierile publice.

 

Svetlana CIOBANU, Expert/Partener regional AO CRDD                                                                              

Telefon de contact:  236 2 36 68

Audierea Publică_Gimnaziul „Savciuc Mihail”, s. Bușila, r. Ungheni_16.10.2018

Audierea Publică_Gimnaziul Chirileni, s. Chirileni, r. Ungheni_17.10.2018

Audierea Publică_Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, or. Călărași_18.10.2018

Audierea Publică_Gimnaziul Semeni, s. Semeni, com. Zagarancea, r. Ungheni_19.10.2018

No Responses to “COMUNICAT DE PRESĂ Școlile consultă cetățenii privind proiectele de buget pentru anul 2019”

Leave a Reply