COMUNICAT DE PRESĂ În Cartierul Centru s-a constituit Asociația de Locatari „Casa modernă”

On December 4th, 2018, posted in: Acasa, Comunicate de presă, Noutăţi by

Vineri, 30 noiembrie 2018, a avut loc Adunarea Generală de constituire a Asociației de Locatari pentru blocurile multietajate din strada Porumbescu 3, 5, 7 și Alexandru cel Bun 32. Această activitate a fost desfășurată în cadrul Proiectului „Implicarea civică pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în municipiul Ungheni”, cofinanțat de către Programul Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone prin intermediul Fondului de Solidaritate al Poloniei și implementat de Primăria municipiului Ungheni. Scopul Asociației de Locatari „Casa noastră modernă” este de a asigura administrarea blocurilor de locuit și îmbunătăți starea de confort a locatarilor.

Prezent la adunare, Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni a salutat inițiativa de constituire a unei noi asociații de locatari, exprimându-și convingerea că locuitorii vor avea doar de câștigat de pe urma constituirii acesteia: „În cadrul proiectului  Implicarea civică pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în municipiul Ungheni cofinanțat de către Fondul de Solidaritate al Poloniei, în vara anului 2018, au început lucrările de modernizare a curții blocurilor de locuit de pe aceste străzi. Investiția în valoare de circa 1,5 mln lei a fost făcută având și condiția de creare a asociației de locatari pentru a asigura durabilitatea proiectului implementat, astfel încât investițiile făcute aici să continue. În rezultatul implementării proiectului sperăm să avem aici o curte model, iar această experiență să fie replicată în alte curți din orașul Ungheni, precum și în alte orașe din țară”.

În cadrul Adunării Generale, din rândul celor 47 de participanți ai acestor blocuri de locuit, au fost aleși prin vot Președintele Asociației, membrii Consiliului de Administrare, membrii fondatori și Comisia de Cenzori. Locatarii prezenți la adunare au completat cererile de membri ai asociației, au votat cotizația pe care locatarii o vor plăti lunar și au propus voluntari de la fiecare scară pentru a fi responsabili de colectarea banilor. Astfel, lunar pentru apartamentele cu o odaie se va achita 10 lei, cu 2 odăi – 20 lei/lună,  cu 3 odăi – 30 de lei, cu 4 odăi – 40 de lei.

Banii colectați vor fi depuși în contul bancar al asociației, constituindu-se „fondul de zestre” al organizației pe care nu-l vor cheltui în primele 5 luni. „Aceste 5 luni vor fi pentru noi o perioadă de testare. Toți vor face muncă de voluntariat. În dependență de suma acumulată vom înțelege dacă organizația este una viabilă și funcțională. Împreună cu locatarii am hotărât ca evidența să se ducă pe fiecare scară”, a explicat Raisa Smerdov, locuitoare a blocului de pe strada Al. cel Bun 32.

Ce va face în primul rând noua asociație de locatari. Statutul asociației votat de locuitorii prezenți la adunare prevede asigurarea respectării de către locatarii de la bloc/chiriași/arendași a regulilor de exploatare a blocurilor de locuințe, salubrizarea și întreținerea spațiilor verzi din preajmă, soluționarea problemelor din interiorul și exteriorul blocurilor de locuințe, mobilizarea cetățenilor pentru implicarea activă în viața comunității, atragerea investițiilor și implementarea diferitor proiecte în scopul atingerii obiectivelor asociației, etc. Pentru soluționarea problemelor curente (spre exemplu, reparația acoperișului sau buna funcționare a ascensorului), asociația va încheia contract direct cu prestatorul de servicii. 

Totodată, cetățenii au propus includerea în statutul asociației și a unor măsuri de sancționare a persoanelor care refuză să plătească pentru serviciile asociației, să se implice la activitățile de curățenie, amenajare și de reparație în scările blocului, aceasta fiind una dintre problemele principale cu care se confruntă locuitorii acestor blocuri de locuințe. „Din asociația noastră de locatari vor face parte nu doar proprietarii apartamentelor, dar și persoanele care închiriază aici. În acest mod dorim să responsabilizăm toți locatarii,  încât să ne implicăm deopotrivă la crearea condițiilor bune de trai”, a specificat Parascovia Chirinciuc, consilier municipal, locuitoarea blocului de pe strada Alexandru Cel Bun 32.

De ce a fost nevoie de o nouă asociație de locatari. Crearea asociațiilor de locatari este o practică des întâlnită în statele europene, or acestea au importante avantaje funcționând în baza unui cadru legal. Orice abatere poate fi sesizată și se pot lua măsuri legale împotriva celor care nu-și îndeplinesc responsabilitățile sau încalcă legea.

Întrebat care ar fi succesul unei asociații de locatari moderne în Ungheni, Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni, a explicat că cel mai important este că oamenii sunt uniți pentru o cauză comună: „În afară de faptul că cetățenii dețin în proprietate un apartament, ei au și un acoperiș, un subsol comun cu vecinii, au aceeași curte. Asocierea va permite locuitorilor să identifice cele mai bune soluții pentru problemele comune. Împreună locatarii vor decide cum vor fi cheltuiți banii colectați în asociație, iar conlucrarea dintre ei va duce la creşterea gradului de confort al populaţiei, creşterea atractivităţii curţii, dar şi la stoparea fenomenului de degradare a mediului înconjurător. Personal consider asociația de locatari un bun model de responsabilizare civică.”

Unul dintre principalele avantaje ale asociației de locatari este posibilitatea de atragere a investițiilor pentru soluționarea problemelor legate de modernizarea spațiului public adiacent comun. În acest context,  Alexandru Ambros a subliniat faptul că prin intermediul asociației de locatari, cetățenii pot beneficia de susținere financiară din partea primăriei pentru realizarea lucrărilor de reparație capitală, dar și de granturi din partea donatorilor interni și externi.

Important! În perioada septembrie – octombrie 2018, a fost realizat Studiul de satisfacție a locatarilor Cartierelor din municipiul Ungheni privind calitatea locuirii și prioritizarea necesităților de ecologizare a mediului, în cadrul proiectului „Implicarea civică pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în municipiul Ungheni”.Concluziile studiului pot fi accesate la următorul link:  http://ungheni.md/site/wp-content/uploads/2018/12/Studiu_satisfactie_Ungheni_GEF_INITIAL.pdf

Vedeți mai jos o galerie foto de la Adunarea Generală de constituire a Asociației de Locatari „Casa modernă”.

Pentru mai multe detalii:

Persoana de contact – Svetlana CIOBANU, coordonator proiect

Telefon de contact:  236 2 53 09; 236 2 36 68

 

No Responses to “COMUNICAT DE PRESĂ În Cartierul Centru s-a constituit Asociația de Locatari „Casa modernă””

Leave a Reply