Comunicat de presă Grupuri țintă din Ungheni instruite privind poluarea mediului și managementul modern al deșeurilor

On January 15th, 2020, posted in: Acasa, Comunicate de presă, Noutăţi by

În cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”, implementat de Primăria orașului Kutaisi în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni / Republica Moldova, Asociația Tehnopol din municipiul Galați/România și Uniunea Oamenilor de Știință Imereti „Spectri”/Georgia, în luna decembrie a anului 2019 au fost organizate și desfășurate 3 instruiri privind problemele poluării râurilor și Mării Negre, managementul modern al deșeurilor, colectarea, întreținerea și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. La instruiri au participat 110 persoane, reprezentanții grupurilor țintă prevăzute în proiect, atât din municipiul Ungheni cât și din 8 localități rurale limitrofe: comunele Florițoaia Veche, Valea Mare, Zagarancea, Sculeni, Mănoilești, Pîrlița, satele Costuleni,  Semeni.

În cadrul seminarului „Problemele de mediu ale râurilor/ Mării Negre și managementul modern al deșeurilor”, reprezentanții publicațiilor periodice și presei scrise Expresul și Unghiul, ai serviciilor de presă din Consiliul Raional Ungheni, Direcția Educație, Direcția Situații Excepționale Ungheni, Inspecția pentru Protecția Mediului Ungheni,  Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei, membrii echipelor de redacție ( profesori și elevi responsabili de revistele școlare în instituțiile de învățământ aflate în municipiul și localitățile rurale  limitrofe) au fost instruiți cu privire la problemele de poluare a  bazinului râului Prut și Marea Neagră și soluțiile de rezolvare a acestora. Cei 35 de participanții s-au documentat despre jurnalismul de mediu și rolul mass media în realizarea campaniilor de conștientizare a publicului privind problemele ecologice. În același timp, au exersat diverse  instrumente și mecanisme de informare și sensibilizare a publicului larg pentru implicarea în acțiuni de  protecție a mediului.

La seminarul cu tema „Reciclarea deșeurilor prin utilizarea tehnologiilor inovatoare/managementul modern al deșeurilor”, reprezentanții mediului de afaceri au aflat despre problemele  de poluare excesivă a mediului și practicile moderne de management al deșeurilor care pot să facă față provocărilor actuale de mediu. În prezent  în localitățile urbane și rurale ale raionului Ungheni  există gropi de gunoi și depozite de deșeuri neautorizate care contaminează solul,  poluează apa și aerul. În consecință, eliminarea necontrolată a acestora duce la eliberarea unor substanțe chimice periculoase, care au efecte nocive asupra sănătății noastre. De asemenea, se pierde o cantitate enormă de materiale reciclabile valoroase care există în aceste deșeuri. Participanții au conștientizat faptul că o bună gestionare a deșeurilor poate contribui în mod decisiv la creșterea economică și crearea locurilor de muncă. Ca urmare managementului integrat și modern al deșeurilor, se vor putea economisi resurse importante, se vor evita operațiunile costisitoare de ecologizare și  va putea fi prevenită apariția unor probleme de sănătate.

Seminarul de instruire „Colectarea, întreținerea și tratarea deșeurile de echipamente electrice și electronice”  a întrunit 50 de reprezentanți ai autorității publice locale, întreprinderilor municipale, instituțiilor publice, ONG și Grupuri de inițiativă locală din orașul Ungheni și 8 localități învecinate. Aceștia au cunoscut experiența orașului Ungheni în colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și au analizat practicile internaționale privind colectarea și reciclarea DEEE. A fost  prezentată legislația UE privind echipamentele electrice ( ambalare, dezmembrare bateriii,i autoturisme etc.) care a adus îmbunătățiri evidente în colectarea și gestionarea deșeurilor.

În lunile iunie – noiembrie ale anului 2019, Primăria municipiului Ungheni a organizat și desfășurat alte 9 instruiri privind problemele poluării râurilor/Mării Negre și managementul modern al deșeurilor cu profesori din 6 instituții preuniversitare din municipiul Ungheni (Liceul Teoretic „M. Eminescu”, Liceul Teoretic „Gh. Asachi”, Liceul Teoretic „I. Creangă”, Liceul Teoretic A. Pușkin”, Liceul Teoretic „V. Alecsandri”, Școala primară „Spiridon Vangheli”), cu profesori ai instituțiilor preuniversitare din 8 localități rurale limitrofe municipiului Ungheni (com. Pîrlița, com. Sculeni, s. Costuleni, com. Valea Mare, com. Mănoilești, s. Semeni, s. Zagarancea, com. Florițoaia Veche), cu  reprezentanți ai administrației publice locale, întreprinderilor municipale, organizațiilor nonguvernamentale și grupurilor de inițiativă locală.

Este de remarcat că informațiile, cunoștințele și abilitățile obținute la seminarele desfășurate sunt transmise de către profesorii instruiți elevilor în cadrul unui ciclu de lecții ecologice care sunt parte a Programului educațional de mediu, la care participă 15 instituții educaționale din municipiul Ungheni și localitățile limitrofe beneficiare ale proiectului, diverse instituții publice, private și organizații ale societății civile.  Ceilalți reprezentanți ai grupurilor țintă instruiți la aceste seminare utilizează și diseminează materialele informative și instructive atât în colectivele lor, cât și la diverse acțiuni de mediu  care sunt organizate la nivel de comunitate în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”. 

O galerie foto de la seminarele de instruire vedeți mai jos.

Persoana de contact: Svetlana CIOBANU, Co-coordonator proiect/ CRDD

Telefon de contact: 236 23668; e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com

[ngg src=”galleries” ids=”68″ display=”basic_thumbnail”]

No Responses to “Comunicat de presă Grupuri țintă din Ungheni instruite privind poluarea mediului și managementul modern al deșeurilor”

Leave a Reply