ARTICOL DE PRESĂ Cele mai arzătoare probleme din cartierele orașului Ungheni votate de cetățeni

On July 6th, 2016, posted in: Comunicate de presă, Noutăţi by

Pe 30 iunie și 01 iulie curent, în cadrul proiectului ”Cheltuim eficient bugetul local”, au fost organizate 3 Mese rotunde unde cetățenii orașului Ungheni au fost consultați  privind probIemele cu care se confruntă cele 7 Cartiere ale orașului: Centru, Tineretului, Berești, Vasilica, Ungheni Deal, Ungheni Vale, Dănuțeni. Discuțiile cetățenilor au vizat un spectru foarte larg de probleme, pornind de la nevoile  majore precum sunt îmbunătățirea și modernizarea infrastructurii drumurilor și a rețelelor de aprovizionare cu apă și canalizare și ajungând la dezvoltarea și promovarea elementelor de identitate locală precum ar fi o stradă pietonală în centrul orașului Ungheni. Au fost analizate și prioritizate 79 de probleme identificate în cartierele orașului, cea mai anevoioasă fiind procedura de selectare a câte o  singură probleme cu impact major în fiecare cartier.

 

La etapa de prioritizare și alegere a problemei majore din fiecare cartier, s-a recurs la analizaproblemelor din perspectiva a 4 tipuri de impact: impactul asupra unui și/sau unor grupuri țintă distincte//impactul asupra majorității cetățenilor//impactul asupra întregului cartier//impactul asupra întregului oraș. Este de remarcat faptul că mai multe probleme identificate sunt comune pentru toate cartierele orașului Ungheni. În acest context, a fost lansată ideea privind elaborarea și promovarea unor programe de amenajarea 1) blocurilor de locuit și parcărilor din preajma lor, 2) stațiilor de așteptare a microbuzelor, 3) terenurilor de joacă și agrement. Aceste programe vor fi puse pe agenda autorităților publice locale pentru a fi aprobate și implementate prin parteneriate publice-private și în colaborare cu societatea civilă. Discuțiile aprinse asupra problemelor din cartierele orașului au fost foarte productive, întrucât i-au ajutat pe cetățeni să analizeze aceste probleme și să le prioritizeze,atât din perspectiva impactului asupra fiecărui cartier, cât și asiupra întregului oraș.

 

Cei 98 participanți la mesele rotunde:cetățeni activi, membri ai 7 Grupuri de Inițiativă Locală nou create în cartierele orașului, consilieri orășenești, reprezentanți ai autorităților publice și presei locale, au votat 7 probleme prioritare identificate în cartierele orașului Ungheni, care în cel mai scurt timp urmează să fie transpuse în proiecte comunitare și depuse la un concurs organizat în cadrul proiectului ”Cheltuim eficient bugetul local”, unde cel mai bun proiect va fi selectat și va avea o finanțare de 270 000 lei.

 

În Cartierul Centru cetățenii au optat pentru amenajarea unui teren de joacă pe un spațiu public aflat între Grădinița de copii „Guguță” și Școala primară „Spiridon Vangheli”; înCartierul Dănuțeni –pentru amenajarea unei zone de odihnă, agrement și sport ; în CartierulUngheni Deal – amenajarea unui parc; în CartierulUngheni Vale – pentru amenajarea unei zone de odihnă și agrement lîngă izvor; în CartierulTineretului – pentru amenajarea unui teren de sport multifuncțional la Liceul Teoretic „Gh. Asachi” sau alternativ, amenajarea unui teren de joacă în parcul central; în Cartierele Berești și Vasilica și-au propus să soluționeze o problemă comunăprin amenajarea unei zone de odihnă, agrement și sport în preajma Căinului cultural Berești.

 

De asemenea, participanții la mesele rotunde au abordat o diversitate largă de  probleme, care au fost împărțite în două categorii: probleme care pot fi soluționate prin sesizarea și implicarea serviciilor publice și probleme care pot fi soluționate prin intermediul proiectelor cu finanțare internă și externă, unde cetățenii au fost încurajați să se implice împreună cu cele 7 Grupuri de Inițiativă Locală nou create.

 

Începând cu data de 4 iulie curent, va demara o nouă etapă în implementarea proiectului „Cheltuim eficient bugetul local” care prevede elaborarea propunerilor de proiecte pentru soluționarea problemelormajore identificate în fiecare dintre cele 7  cartiere ale orașului. Pe durata a două săptămîni, Grupurile de Inițiativă Locală vor fi instruite și asistate de experții și consultanții proiectului la elaborarea a 7  propuneri de proiecte/investiții, care până pe data de 18 iulie 2016vor fi prezentate Primăriei orașului Ungheni pentru a fi evaluate de o  comisie de concurs.

 

Problemele semnalate de cetățeni în cadrul întâlnirilor publice desfășurate în cartiere, seminarelor de informare/instruire și meselor rotunde, care țin de competența serviciilor publice, vor fi luate în discuție, analizate și găsite soluții de rezolvare în cadrul unei întuniri speciale a conducerii și funcționarilor Primăriei orașului Ungheni, șefilor serviciilor publice locale, unde vor fi invitați să participe liderii Grupurilor de Inițiativă Locală, cetățenii activi,consilieri locali, mass media.

 

Pentru mai multe informații, telefon de contact:  236 2 53 09; 236 2 36 68

Galerie foto de la mesele rotunde, 30.06.2016 – 01.07.2016.

No Responses to “ARTICOL DE PRESĂ Cele mai arzătoare probleme din cartierele orașului Ungheni votate de cetățeni”

Leave a Reply